Hoeven zijn een essentieel onderdeel van de gezondheid en het welzijn van je paard. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de mobiliteit, maar ook voor de algehele gezondheid van het paard. Het regelmatig onderhouden van de hoeven is cruciaal, en een goede hoefsmid of beklapper speelt hierbij een sleutelrol.
Basis verzorging van een hoef
Het is erg belangrijk om de hoeven van je paard dagelijks te controleren en uit te krabben met een hoevenkrabber. Daarmee kan je steentjes en viezigheden uit de hoef halen en gelijk controleren op eventuele infecties. Door de hoeven leeg te krabben, komt er dagelijks lucht bij zodat de hoef een minder prettige woonplaats is voor bacteriën en schimmels.
Hoefijzer of alleen bekappen?
Een hoefsmid is een vakman die gespecialiseerd is in de verzorging van paardenhoeven, inclusief het aanbrengen van hoefijzers en het uitvoeren van noodzakelijke correcties. Daarnaast kan hij ook het werk doen van een hoefbeklapper. Een hoefbekapper richt zich voornamelijk op het bijvijlen en vormen van de hoeven, zonder noodzakelijkerwijs ijzers te bevestigen. Het is belangrijk om te weten wanneer het noodzakelijk is je paard op ijzers te zetten. Dit is afhankelijk van de behoeften, activiteiten en de kwaliteit hoeven van je paard.
Preventieve zorg
Plan met je hoefsmid / hoefbekapper standaard om de x aantal weken in (afhankelijk wat voor jouw paard nodig is). Hierin merk en lees ik dat er veel verschillende meningen zijn over hoelang er tussen een bekap beurt of nieuwe ijzers moet zitten. Kijk hierbij ook vooral bij jouw paard wat werkt. Zorg er voor dat dit nooit te lang duurt zodat je paard minder kans heeft op blessures. Wissel ook niet steeds van hoefsmid / bekapper. Iedere smid of bekapper heeft zijn eigen manier van werken. Waardoor je continuïteit in de hoeven en beenstand houdt.
Zelfzorg en eerste hulp
Het is nuttig om basiskennis te hebben over de hoeven. Leer van je hoefsmid hoe je zelf een loszittend ijzer kunt verwijderen en bijvoorbeeld er weer onder slaan. Maar ook heeft mijn paard scheuren of haakjes? Hoe kan ik dit het beste zelf bijvijlen (of zoals mijn smid altijd met zijn lolbroek aan zegt je kunt er niks aanvijlen wel afvijlen). Zorg ervoor dat je de juiste materialen bij de hand hebt.
Kortom, investeren in de hoeven van je paard is investeren in hun gezondheid en prestaties. Regelmatig onderhoud en een goede samenwerking met een ervaren hoefsmid zijn de sleutels tot succes.
Ik hoor je nu denken maar er zijn nog zoveel meer dingen die ik wil weten of weet over de hoeven. Denk aan rotstraal, uitdroging, druk verdeling etc. Genoeg dus om over te praten! wil je meer weten of wat is jouw mening hier over? laat het mij weten! en wie weet kom ik hier weer snel op terug!