Stel: Je eet en drinkt heel ongezond. Hierdoor heb je last van je maag waardoor je maagbeschermers neemt. Hierdoor heb je nergens meer last van. Kun je dan optimaal presteren?
Dit is een voorbeeld bij onszelf wat iedereen denkt van Ja duh! Natuurlijk niet! Maar hoe zit dit bij jou paard? Wat geef jij aan je paard aan supplementen, kruidenmixen, medicatie, speciale producten of alternatieve therapieën? Is dit symptoom bestrijden of ga je echt naar de kern van het probleem?
Misschien heb jij hier wel een hele goede reden voor. En bestaat er geen oplossing bij de bron. Maar vraag je je zelf ook wel eens af waarom reageert mijn paard zo of waarom heeft hij ergens zo last van? Zit dit in het voer? In het management? Of aangeleerd gedrag?
Een praktijkvoorbeeld van een klant: Laatst sprak ik met een ruiter die niet meer wist wat ze moest doen. Ik heb toen aangeboden om mee te kijken naar haar management. Het paard was heel boos en baldadig in omgang. Ook erg stijf in het lijf en een hoge spierspanning. Van alles geprobeerd… denk aan alternatieve kruiden, supplementen, medicijnen tegen maagzweren etc. We zijn eerst eens naar de basis gaan kijken van het ruwvoer. Wat voor kwaliteit ruwvoer is dat? Volgens haar kon het daar echt niet aan liggen. Het kwam van heel arm natuurland af en zou super arm spul zijn. Toch na aandringen een ruwvoer test laten doen. En wat bleek? 3x zo hoog in suikers dan een gemiddeld ruwvoer. Dit verklaarde ook ineens waarom een ander paard groeide van lucht. Ze heeft het ruwvoer aangepast en na een maand was het paard alweer een stuk blijer en losser in het lijf.
En denk jij wel eens na over de op of afbouw van supplementen/ producten die je gebruikt.
Stel: Als jij altijd een vitamine te kort hebt en hier standaard vitamines/supplementen voor in neemt al een langere periode. Je lichaam raakt eraan gewend wordt in die zin ‘lui’ want het beetje wat je lichaam aanmaakt hoeft hij eigenlijk niet te doen. Jij stopt ineens met deze vitamines/ supplementen. Hoe denk je dan dat je lichaam reageert?
Dit is bij paarden net zo. De ene keer voelen ze zich juist eerst beter omdat het lichaam minder te verwerken heeft. Maar het kan ook de andere kant omslaan. Vaak zijn we van hak op de tak aan het ‘symptoom bestrijden’. En ja natuurlijk zijn er gevallen waarbij het echt nodig is of aangetoond dat een paard een tekort of een beetje hulp nodig heeft. Of sta jij op een pensionstal waar de basis management niet optimaal is en je helaas er niks aan kan doen.
Maar stel altijd eerst de vraag waarom reageert mijn paard zo? en ga eens het gesprek met je staleigenaar of een expert aan.
Ik ben dan ook erg benieuwd naar wat jij hier van vindt en hoe jij het ziet!
Laat het me weten via de socials, website of via de mail of Whatsapp!